Publikacja zawiera podpowiedzi na temat tego, jak przygotowa膰 dobre sprawozdanie z dzia艂alno艣ci biblioteki, sk艂adane do jej organizatora.

Publikacja „Dobre sprawozdanie, czyli jakie? Mini przewodnik dla zabieganych bibliotekarek i bibliotekarzy” zosta艂a przygotowana przez zespo艂y Dzia艂贸w Instrukcyjno-Metodycznych wojew贸dzkich bibliotek publicznych. Autorki i autorzy zach臋caj膮 do postrzegania sprawozdania jako szansy dla biblioteki na przemy艣lenie i przygotowanie warto艣ciowych opis贸w jej dzia艂a艅, a nie przykrego obowi膮zku. Podpowiadaj膮, jakie elementy powinno mie膰 dobre sprawozdanie, jak je dobrze opracowa膰 i jak wykorzysta膰 wska藕niki dowodz膮ce osi膮gni臋膰 biblioteki.

Publikacji towarzyszy infografika pt. „8 powod贸w, dla kt贸rych sprawozdania to szansa, a nie przykry obowi膮zek”.

Przewodnik powsta艂 w ramach projektu 鈥濶ie sied藕 鈥 sieciuj!鈥, b臋d膮cego cz臋艣ci膮 Programu Rozwoju Bibliotek, przy wsparciu merytorycznym badacza i facylitatora dzia艂a艅 spo艂ecznych Wojciecha Wilka.

Zach臋camy do korzystania!

Publikacja 鈥濪obre sprawozdanie, czyli jakie?鈥 powsta艂a w ramach Programu Rozwoju Bibliotek. Program wspiera tysi膮ce bibliotek publicznych w ca艂ej Polsce w pe艂nieniu roli lokalnych centr贸w aktywno艣ci spo艂ecznej. W takich plac贸wkach ludzie sp臋dzaj膮 czas, rozwijaj膮 swoje zainteresowania, zdobywaj膮 nowe umiej臋tno艣ci i wsp贸lnie dzia艂aj膮. Program Rozwoju Bibliotek to przedsi臋wzi臋cie Polsko-Ameryka艅skiej Fundacji Wolno艣ci prowadzone przez Fundacj臋 Rozwoju Spo艂ecze艅stwa Informacyjnego. W latach 2009-2015 by艂o realizowane w ramach partnerstwa z Fundacj膮 Billa i Melindy Gates贸w.